169 Kč
189 Kč
219 Kč
Hodně ji pijeme, ale taky o ní hodně víme
Objednávky do 13:30 posíláme ten samý den
A fakt nám chutná, co vám?
Nebo nám aspoň píšete krásné recenze
14 let na trhu a ještě nekončíme
Již v roce 1750 přepraven byl kávovník jezuity do Guatemaly, avšak jen jako okrasná rostlina. Padesát let poté Guatemala prodělala obrovské ztráty kvůli útoku sarančat na rozhlehlé plantáže indigovníků, její tehdejší hlavní zemědělské plodiny, které korunoval za dalších padesát let úpadek zájmu evropského chemického průmyslu o indigo. A tak guatemalská vláda rozhodla o využití kávy jako nové primární plodině na export do Evropy a v roce 1868 jako podporu tohoto strategického tahu rozdala více než milion semen kávovníku tamějším farmářům...
Vzhledem k výborným podnebným podmínkám je chuť guatemalské kávy tak zajímavá a vyvážená, že je odborníky často řazena mezi nejlepší kávy světa. Pěstuje se v různých nadmořských výškách, což nabízí mnohem širší a zajímavější možnosti výběru kávových zrn.
Pěstování kávy je v Guatemale rozděleno do 8 hlavních regionů, na 5 z nich jsou pohoří sopečného původu. Každý region nabízí mírně odlišné podnebné podmínky vzhledem k různým nadmořským výškám, díky čemuž má káva z každého regionu svoji charakteristickou chuť. Káva Guatemala Tres Maria, kterou Vám nabízíme, pochází z oblasti Huehuetenango, jedné ze tří nevulkanického původu. Tato oblast nabízí nejvíce vlhkosti a pěstování v nejvyšší nadmořské výšce, až 2000 m.n.m., běžně kolem 1500 - 1800 m.n.m., což je způsobeno především horkými vlhkými proudy z Mexika.
Pro guatemalské kávy je charakteristická sladká a vyvážená chuť s příjemnou kyselostí, kterou káva z oblasti Huehuetenango doplňuje o vinné tóny.
Výrobce | Aromaniac |
… protože jednou si najde každého. Vážně. Jen se musí vědět jak na ní. Zrnka u nás pražíme každý den po malých dávkách. To aby byla stále čerstvá. K vám se tak nedostanou žádná, která by byla starší než pár dnů. Nechceme vám totiž nabízet nic, co sami nepijeme. Proto si pečlivě vybíráme, co nám projde pražičkou a co se vám pak objeví doma v šálku.
Od roku 2007, kdy jsme s kávou začali, jsme (si) toho vypili až až. A právě otevření vlastní pražírny bylo to, co nám postupně začalo dávat větší a větší smysl. Skutečně totiž věříme, že chuti a vůni kávy může propadnout kdokoliv. A o to se teď staráme. Staráme se o to, aby si káva každého našla.
Tato káva se chová velice odlišně od jiných (z jiných prodejen). Mletí proběhne na extrémně jemnější stupeň, aniž bych měnil hrubost mlýnku. Na obvyklé mletí okamžitě zacpe sítko espressa a neprojde ani kapka. Abych vůbec protlačil vodu přes sítko, musel jsem posunout mlýnek asi o 5 stupňů k hrubosti, a i tak to je na hraně. Asi to má co do činění s pražením...(?) Uvidím jak dopadne Dominikánská.
Dobrý deň, kávu som u Vás objednala 23.2.(dátum spotreby 16.2.2023) Káva má chuť umelej hmoty, nedá sa piť. Neviem čo sa mohlo stať, pretože túto kávu som už u Vás objednávala a určite nechutila takto odporne. Mlela som ju na elektrickom aj ručnom mlynčeku. Vonia skvele, chuť je naozaj odporná. Všetky Vaše kávy sú vynikajúce, tak toto ma fakt mrzí.
Styl pražení
Dobrý den, minulý týden jsem si objednal jako již mnohokrát tuto kávu. Nemohlo mi však uniknout, že oproti předchozím dodávkám tato byla upražena výrazně světlejší než doposud, což změnilo aciditu i celkovou chuť kávy. Osobně mi u vás vyhovovalo právě to tmavé pražení. Chtěl bych se zeptat, zda se jedná o změnu trvalou a zda se změní styl pražení i u ostatních druhů.z vaší nabídky. Děkuji za odpověď. Martin