Hodně ji pijeme, ale taky o ní hodně víme
Objednávky do 13:30 posíláme ten samý den
A fakt nám chutná, co vám?
Nebo nám aspoň píšete krásné recenze
14 let na trhu a ještě nekončíme
Kávovar ROK Espresso Maker je nyní ROK EspressoGC a Vy jej s pomocí této sady můžete mít také. Sada obsahuje novou horní nádobku na vodu a píst vyrobenou z kvalitního skleněného kompozitu, která ve spojení s novým těsněním a filtrem (taktéž součást sady) zajišťuje vytvoření podstatně vyššího tlaku v průběhu extrakce kávy. Materiál je taktéž odolnější než původní plastová verze, takže ušetříte za další náhradní díly.
Výrobce | ROK Kitchen Tools |
Hezký den, předně bych rád uvedl, že i přes bolesti mnou níže uvedené je ROK espresso jedničkou a způsob přípravy bych za žádnou automatickou mašinu nevyměnil. Začal jsem s původní verzí, s kterou jsem fungoval nějaký rok bez potíží. Určitě souhlasím s nutností vychytat hrubost mletí, vzhledem k tomu, že rád ochutnávám nové druhy kávy a i často stejný druh kávy je různě upražen, je potřeba hrubost lehce měnit s každým otevřeným balením kávy. Postup přípravy výše p. Petrem uvedený mohu podepsat:-) jen doplním, osvědčilo se mi po nalití vody do komory páky zvednout a počkat cca 5 vteřin, pak tlačit (Případně i pumpnout na prázdno pro zvýšení tlaku). Pak už je to jen o citu. U obou verzí komor nalévám vodu takřka po okraj pro dosažení dobrého výsledku. A teď moje patálie:-) První verze průhledné komory po čase začala stárnout a na plastu se začaly objevovat trhlinky a komora začala prapodivně praskat > čas na výměnu:-), druhá komora byla opět 1. verze - průhledná, přišlo mi, že těsnění nad pákou se poměrně rychle vymačkávalo (častější výměna těsnění) a byl jsem nucen páku více a více utahovat, to skončilo nakonec ulomením bajonetového úchytu na jedné straně páky. Nastal čas na nákup a zakoupil jsem tedy v té době novinku - Konverzní sadu GC, nejedná se o křehký plast, takže stárnutí plastu nepozoruji, celkově pevnější a dle mého i estetičtější provedení. S tímto nákupem jsem zakoupil i naked páku (absolutně nepoužitelná, káva tekla všude, jen né do hrnku:-), takže jsem ji zas po několika pokusech uložil do plechovky od ROKu a ať odpočívá v pokoji). Uplynuly cca dva měsíce používání při 2-3 kávách denně a nemohl jsem dojit k výsledku, na který jsem byl zvyklý, pátral jsem, otočil kávovar a zjistil, že je tentokrát naprasklý bajonetový závit, který sloužil k uchycení těsnění a do kterého se zavírá páka (páku jsem po předchozí zkušenosti nikdy nezatahoval více jak kolmo k ose přistroje). Napsal jsem přímo do Anglie výrobci a ten mi poslal nový hliníkový bajonetový zavit(anglicky bayonet ring:-), do týdne byl doma a já vesele dál dělal kávu, jenže stejné se mi děje stále, doma mám už asi páty bayonet ring a aktuálně mi výrobce posílá kurýra UPS, aby kávovar doručil do Anglie na servis, čim to... tak uvidíme, ale už jen kvůli přístupu zakaznického servisu rok.coffee bych jej doporučil:-)
Hezký den. Uvádím svoje zkušenosti s GC sadou, na které jsem rovnou začínal. Páku utahovat s citem, jinak dochází ke zbytečnému omačkání těsnění i poškození páky. Nejdůležitější je vyladit správnou hrubost mletí kávy. Pokud bude příliš jemná, tak snahou protlačit vodu použitím nadměrné síly dojde i při sebevíc utažené páce k protečení vody přes těsnění. To bych viděl jako příčinu Vašeho problému, pokud se tedy nejedná o nějakou výrobní vadu. Samozřejmě je třeba mít před vložení do kávovaru okraje páky čisté bez částeček kávy. Při ideální hrubosti mletí je příprava dále už hodně závislá na citu. Já začínám v horní cca třetině dráhy tlačit relativně silně, ale pak postupně na síle ubírám až k dolní poloze, protože čím níže jsou páky, tím snáze dojde k protečení přes těsnění. Následně ještě páky znovu zvednu a rychlým stlačením protlačím zbytek vody. Většinou se pohybuji kolem 30 sekund extrakce a 60 ml nápoje s cremou, což odpovídá předpisu pro dvojité espresso. Pak už jen udržovat kávovar čistý bez zbytků kávy. Ať se daří!
Nizký tlak
Dobrý den, zdědil jsem ROK kávovar ale malm s ním menšil problém. Nejsem schopen docillit téměř žádného tlaku. Vodu přes kávu protlačím bez použití jakékoli sily. I s pístem ve spodní poloze voda proteče skrze páku (v případě nasazené páky bez kávy) vyřeší se můj problém koupil novel konverzní sady? Gumové kolečko pilstu jsme už měnil a nepomohlo to