250 g
Zrnková
Sáček
Hodně ji pijeme, ale taky o ní hodně víme
Objednávky do 13:30 posíláme ten samý den
A fakt nám chutná, co vám?
Nebo nám aspoň píšete krásné recenze
14 let na trhu a ještě nekončíme
Alexis Gahizi postavil v roce 2005 zpracovatelskou stanici Gitesi s jediným cílem. Chtěl do oblasti Karongi vrátit život, který jí vzala tragická genocida ve Rwandě. Prvních pár let tvrdě bojoval za to, aby se stanice vůbec uživila. Postupem času se z nadšení stal ziskový projekt, který stále víc a víc pomáhá místním farmářům.
Po 5 letech fungování se k vedení stanice připojil Alexisův syn s inženýrským titulem Aime Gahizi. Právě jeho vzdělání vedlo k tomu, že vymyslel komplexní a efektivní systém čištění vody. Ten postupně přebírají i další zpracovatelské závody. Navíc založil Gitesi Project, který nejchudším farmářům poskytuje chovné krávy a učí je pěstovat další zemědělské plodiny. A tak nejsou závislí na sezónní práci.
Alexis i Aime mají vysoké nároky na kvalitu. Drobní farmáři tak ručně sbírají zralé plody a pečlivě je třídí. Když je potřeba, zopakuje se selekce ještě ve stanici. Ať už ručně, nebo odstraněním plovoucích kusů při namočení. Samotné zpracování pak začíná vyloupáním plodů, při kterém se odstraní jen 70 % dužiny. Kávová zrna se v ní na sucho fermentují 10–12 hodin.
Další třídění přichází při samotném promývání a ještě jednou před sušením. Když se po 16 hodinách vyndají z vodní nádrže, jsou na nich skvěle vidět další nedostatky. Ta nejlepší zrnka se suší 15 dní na zastíněných afrických postelích.
Z šálku ucítíte výrazné aroma bonboniéry. V chuti se pak kombinují kyselé tóny rebarbory se sladkým rybízovým džemem a lehkou kakaovou hořkostí. Šťavnatou a chuťově plnou kávu uzavírá příjemná dochuť pomerančové kůry.
Hmotnost | 250 g |
Forma | Zrnková |
Balení | Sáček |
Řada | Exclusives |
Acidita | 8/10 |
Hořkost | 1/10 |
Sladkost | 5/10 |
Stupeň pražení | 1/8 |
Země původu | Rwanda |
Druh | 100% arabika |
Vlastnosti | Výběrová |
Tělo | 5/10 |
Metoda zpracování | Washed (promytá) |
Výrobce | Aromaniac |
… protože jednou si najde každého. Vážně. Jen se musí vědět jak na ní. Zrnka u nás pražíme každý den po malých dávkách. To aby byla stále čerstvá. K vám se tak nedostanou žádná, která by byla starší než pár dnů. Nechceme vám totiž nabízet nic, co sami nepijeme. Proto si pečlivě vybíráme, co nám projde pražičkou a co se vám pak objeví doma v šálku.
Od roku 2007, kdy jsme s kávou začali, jsme (si) toho vypili až až. A právě otevření vlastní pražírny bylo to, co nám postupně začalo dávat větší a větší smysl. Skutečně totiž věříme, že chuti a vůni kávy může propadnout kdokoliv. A o to se teď staráme. Staráme se o to, aby si káva každého našla.
+++