250 g
Zrnková
Sáček
pošleme 23. 12. nebo
Hodně ji pijeme, ale taky o ní hodně víme
Objednávky do 13:30 posíláme ten samý den
A fakt nám chutná, co vám?
Nebo nám aspoň píšete krásné recenze
14 let na trhu a ještě nekončíme
Nikaragua Las Hortensias pochází z řady Exclusives, ve které najdete jen ty nejkvalitnější výběrové kávy. Každá z nich má svůj vlastní charakter. Světlé pražení nechává naplno rozvinout veškeré tóny ‒ včetně těch kyselých.
Tady máte srovnání všech řad naší pražené kávy. Kdybyste si náhodou nebyli jistí, jestli je tohle váš šálek kávy.
Farma Las Hortensias se nachází v obci Buenos Aires v oblasti Dipilto, Nueva Segovia. Název farmy odkazuje na květy hortenzií, které na pozemku rostou. Ana a Martha Albir Sotomayor spravují farmu již více než 50 let jako třetí generace majitelů. Na ploše 1,5 hektaru pěstují odrůdy Red Catuai, Catimor, Parainema a Maracaturra v nadmořské výšce 1 200 až 1 300 metrů. Sklizeň probíhá od listopadu do března.
Farma se zaměřuje na ekologické zemědělství a udržitelnost. Používají se organická i šetrná syntetická hnojiva, nízko-intenzivní pesticidy a prořezávání stromů pro lepší stínění kávovníků. Las Hortensias zaměstnává jednoho stálého pracovníka a během sklizně najímá dalších 15 sezónních pomocníků. Kromě péče o kávovníky se farma angažuje v sociálních a ekologických projektech, čímž podporuje komunitu a přírodu.
Družstvo Cafetos de Segovia, které Ana a Martha založily v roce 2015, sdružuje farmy v oblasti Nueva Segovia a exportuje prémiovou kávu. Po ručním sběru zralých třešní na farmě Las Hortensias probíhá proces promývání a fermentace po dobu 18 až 24 hodin. Kávová zrna se pak důkladně promyjí čistou vodou a suší na afrických lůžkách v krytých mikrotunelech. Celý proces je zaměřen na čistotu a rovnoměrné prosušení zrn, které se pravidelně obracejí.
Po vysušení káva odpočívá přibližně měsíc a následně se loupe, třídí a balí do speciálních pytlů pro vývoz. Družstvo zároveň poskytuje technickou pomoc farmářům a školení zaměřené na zlepšování postupů. Ročně vyveze přes 270 tun kávy.
Káva Nikaragua Las Hortensias chutná nejlépe od 5. dne po upražení. Doporučujeme přípravu na filtru, která zvýrazní její střední aciditu připomínající angrešt a sladkost hnědého cukru. Ideální je použít metody jako Chemex nebo V60.
Káva z farmy Las Hortensias nabízí tóny angreštu a sladkost hnědého cukru. Jemná hořkost vlašských ořechů se prolíná do dochuti a aroma připomíná nugát. Tělo kávy je hutné a plné, což přináší bohatý a harmonický zážitek v každém šálku.
Pro toho, kdo chce to nejlepší (a hlavně výběrovou kávu). O zrnkách víme úplně vše – od původu po samotné zpracování. Světlé pražení pak dává vyniknout jejich přirozenému charakteru. Chuťové profily jsou tak různorodé a tóny často opravdu výrazné.
Hmotnost | 250 g |
Forma | Zrnková |
Balení | Sáček |
Řada | Exclusives |
Acidita | 6/10 |
Hořkost | 2/10 |
Sladkost | 7/10 |
Stupeň pražení | 1/8 |
Země původu | Nikaragua |
Druh | 100% arabika |
Vlastnosti | Výběrová |
Tělo | 7/10 |
Metoda zpracování | Washed (promytá) |
Výrobce | Aromaniac |
… protože jednou si najde každého. Vážně. Jen se musí vědět jak na ní. Zrnka u nás pražíme každý den po malých dávkách. To aby byla stále čerstvá. K vám se tak nedostanou žádná, která by byla starší než pár dnů. Nechceme vám totiž nabízet nic, co sami nepijeme. Proto si pečlivě vybíráme, co nám projde pražičkou a co se vám pak objeví doma v šálku.
Od roku 2007, kdy jsme s kávou začali, jsme (si) toho vypili až až. A právě otevření vlastní pražírny bylo to, co nám postupně začalo dávat větší a větší smysl. Skutečně totiž věříme, že chuti a vůni kávy může propadnout kdokoliv. A o to se teď staráme. Staráme se o to, aby si káva každého našla.