Hned na začátku si vyjasníme úplný základ. K tomu skvěle poslouží krátká učebnicová definice. Takže opakujte po nás. „Kávou nazýváme jakýkoliv nápoj, který je připraven z upražených a rozemletých sušených semen plodů kávovníku.“
Už teď slyšíme povzdech všech kávových nadšenců, že třeba instantní káva prostě káva není. Jenže její složení s nimi zásadně nesouhlasí. A my koneckonců taky. Nebudeme přeci lidem lít na hlavu to, co jim chutná. O tom by kávová kultura být vůbec neměla. Hlavně, že se pije. A že se lidi čím dál tím víc zajímají.
Když jsme si odbyli formality a banality, můžeme se pustit do podrobnějších témat. A vezmeme to úplně od začátku – od kávovníku
nákres kávovníku | |
Říše | rostliny (Plantae) |
Podříše | cévnaté rostliny (Tracheobionta) |
Oddělení | krytosemenné (Angiospermae) |
Třída | vyšší dvouděložné (Eudicots) |
Řád | hořcotvaré (Gentianales) |
Čeleď | mořenovité (Rubaceae) |
Rod | kávovník (Coffea) |
Než se dostane k nám domů, musí nejprve káva – přesněji řečeno kávovník – vyrůst a dozrát.
V podobě stálezelených stromů nebo keřů roste v podstatě po celém světě. Pro komerční účely se ale pěstuje především v tropickém a subtropickém pásu. V přírodě dorůstá až pár desítek metrů, na plantážích se pravidelně zkracuje, aby byl usnadnil sběr plodů.
Listy jsou podlouhého vejčitého tvaru. Čistě bílé hvězdicovité květy jsou poměrně drobné a nádherně voní. Často se jejich aroma přirovnává k sladšímu jasmínu.
Káva je v podstatě ovoce. No vážně. Plody jsou tedy peckovice, které po dozrání tvarem i barvou připomínají třešně. Dokonce mají i podobně nasládlou dužinu. Uvnitř takové třešně jsou uložena dvě tvrdá semena. Na jedné straně jsou zploštělá s typickou rýhu a na druhé straně vypouklá. Jak už asi tušíte, tak přesně tohle jsou kávová zrna. I když byste je možná nepoznali, protože po vyloupnutí mají zelenou barvu. A vůbec tak hezky nevoní.
Zajímavost: Kávovník patří do čeledi mořenovitých, jejíž zástupci se vyznačují obsahem nejrůznějších alkaloidů. V chinovníku najdeme chinin, v mitragyně kratom a v kávovníku samozřejmě kofein. Takže ve své čeledi není zas tak výjimečný.
Složitě, nebudeme vám nic nalhávat. Je to náročný a zdlouhavý proces, který se skládá z mnoha kroků. A všechny jsou stejně důležité. Tady vám to ale shrneme stručně a jasně v bodech.
Na světě jich najdeme přes 120 druhů. Jenom tři se ale využívají k výrobě kávy. Nejznámější a nejoceňovanější je kávovník arabský, který tvoří asi 70 % veškeré světové produkce. Kávovník statný (také zvaný robusta) zabírá na světě zbylých 30 %. Posledním je pak kávovník liberijský s necelým procentem.
Stále častěji se na pytlíčcích s kávou setkáte i s označením konkrétní odrůdy. Jde tak o ještě detailnější specifikaci zrnek. Každá odrůda totiž musí i po rozmnožení splňovat kritéria a vlastnosti, které jsou pro ni typické. Což se podepisuje (a ne ve zlém) na chuti. V českém názvosloví se občas užívá i pojem kultivar.
Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?
Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?
Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?
Od french pressu až po ledovou kávu