Tip: Doporučených čísel je dobré se držet, ale odchylky jsou vlastně vítány. Každá káva potřebuje trochu něco jiného. Takže klidně zkoušejte, sem tam uberte nebo přidejte. A hlavně ochutnávejte.
Ještě než začnete, je potřeba pár věcí zkontrolovat. Nejprve se ujistěte, že máte na kávovaru správně nastavenou teplotu vody a tlak. Výstupní teplota z hlavy kávovaru by totiž měla být okolo 88 °C a tlak nastavený na 9 barů.
Jestli vás trápí tvrdá voda, určitě použijte filtr do kávovaru. Nejen, že to nedělá dobře přístroji, ale navíc byste se zbytečně připravili o chuť.
Tenhle krok jednoduše jenom zní. Najít totiž správnou hrubost mletí je docela oříšek. Chce to zkrátka zkoušet. Na espresso se ale zpravidla káva mele velmi jemně.
Pokud budete používat dávkovač, odvažujte nejdřív kávu ručně. Až budete spokojeni s výsledkem, nastavte jej. Každá změna hrubosti totiž zákonitě ovlivňuje výslednou hmotnost. Čím jemnější káva, tím víc při stejném objemu váží.
Ta musí být za všech okolností čistá a suchá. Jinak se vám na ni bude káva lepit a nedosáhnete tak rovnoměrného rozprostření.
Jestli je káva rovnoměrně rozprostřená a nejsou v ní žádné hrudky, je čas na pěchování. Tamper obejměte prsty tak, aby váš palec směřoval dolů. Snažte se plnou silou tlačit kolmo k podložce. Musíte totiž vynaložit tlak okolo 20 kg, takže se nebojte použít celou váhu těla.
Okraje páky znovu otřete a nasaďte ji na hlavu kávovaru. Pevně ji utáhněte. Pokud totiž páka správně nedosedne, proteče vám voda kolem. A extrakce tak bude kvůli nízkému tlaku nedostatečná.
Nahřátý šálek umístěte pod páku a zapněte výdej vody. Dejte pozor, aby od sebe nebyly příliš daleko. Připravili byste se tím o správnou konzistenci cremy.
Tip: Jestli je crema i tak moc řídká, nejspíš jste zvolili moc hrubé mletí a káva je podextrahovaná. Výsledný šálek bude navíc chuťově slabý. Naopak příliš jemné mletí kávu přeextrahuje. Takové espresso je pak příliš hořké a bez cremy (případně s tmavou cremou s černými okraji).
30 ml espressa by vám mělo dotéct během cca 25 sekund. Teda v případě, že je všechno dobře namleto, upěchováno a utáhnuto. Než odhadnete požadovaný objem, chce to párkrát vyzkoušet. Případně pod šálek umístěte váhu a extrakci zastavte na 30 g.
U nás se mu taky říká dvojité espresso. Takže jak už název napovídá, všeho je dvojnásob – namleté kávy, vody i kofeinu v jednom nápoji. Ale pozor, extrakce by měla zůstat stejná jako u klasického espressa. Takže maximálně 25 sekund.
Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?
Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?
Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?
Od french pressu až po ledovou kávu