Připravte si nádobu, do které chcete kávu nechat překapávat. Na ni vložte dripper, do kterého umístíte stejně velký papírový filtr.
Vodu vlévejte pomalu po celé ploše filtru. Proplachování nikdy nepřeskakujte, zbytečně byste si tím zkazili výslednou chuť. Zbavíte se tak totiž papírové pachuti. Navíc se tím ohřeje i samotná nádoba – což je při přípravě kávy vždycky plus. Nakonec vodu vylijte.
Na 100 ml vody dejte 6–8 gramů středně jemně namleté kávy. Jemnější než do french pressu, ale o něco hrubší než do moka konvičky. Strukturou by měla připomínat cukr krupici. A jako vždycky – namelte ji až těsně před přípravou. Ať zbytečně neztrácí chuť a aroma.
Ideální teplota je kolem 88 °C až 93 °C. Pokud nemáte teploměr, nevadí. Stačí kávu v konvici přivést k varu a po vypnutí počkat přibližně půl minuty. Za tu dobu by se měla dostatečně ochladit.
Nebo jak se říká hezky česky – spařit. Do dripperu nalijte pouze tolik vody, aby hladina dosahovala těsně nad namletou kávu. Krouživými pohyby lehce promíchejte. Pak ji nechte 30 až 45 vteřin odpočívat. Zrnka se zbaví přebytečného CO2 a budou se díky tomu lépe extrahovat.
Pomalu a zblízka. Krouživými pohyby postupujte od středu kávy k jejím okrajům. Nikdy nelijte vodu přímo na filtr, vždycky na kávu.
To, jak budete vodu lít, ovlivní výslednou chuť. Rychlost, výška i pohyby – všechno hraje roli.
Jako všechny filtrované kávy, tak i ta z dripperu je skvělá na delší popíjení. Je totiž slabší a perfektně čistá. Chuť se navíc s klesající teplotou rozvíjí a mění. Všeobecně se ale říká, že nejlepší je okolo 55 °C.
I když budete mít ta samá zrnka, můžou pokaždé chutnat trochu jinak. Stačí se dogmaticky nedržet čísel. Občas víc zakroužit, jindy použít o něco teplejší vodu. Prostě experimentujte. Různým kávám navíc budou slušet různé postupy. A hlavně, každý máme jiné chutě.
Tuhle radu najdete v našich článcích často. Má to jeden jediný důvod – dává totiž smysl. A právě díky ní si vás ta vaše milovaná káva najde.
Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?
Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?
Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?
Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?