Ať už je nová, nebo ji třeba nějakou chvíli používáte. Je to fuk. Vždycky se ujistěte, že je čistá. Celou ji rozeberte a vydloubněte i těsnění. Tam se totiž zrnka ráda schovávají. Na závěr ji vypláchněte. U hliníkových modelů NIKDY nepoužívejte mycí prostředky. Pouze horkou vodu. Kávová patina uvnitř je žádoucí a vůbec ničemu nevadí. Naopak, chuti prospívá.
Ideálně těsně před tím, než ji budete připravovat. Po namletí by měla mít káva strukturu asi jako krupice. Jemnější než do dripperu, ale o něco hrubší než na espresso.
Tip: Do moka konvičky se spíš hodí tmavěji pražené kávy. Chuti těch světlejeji pražených úplně neprospívá bod varu.
Nebojte se ho naplnit až po okraj (případně po rysku). Kávu zarovnejte, ale neupěchujte – voda by přes ní jen stěží protékala. Zkontrolujte okraje, musí být čisté. Jinak vám bude konvička špatně těsnit.
Spodní část konvičky naplňte vodou až pod pojistný ventil nebo rysku.
Vodu navíc doporučujeme předehřát. Díky tomu se rychleji začne tvořit pára a sníží se riziko spálení. Ale ani studená voda nevadí.
Vložte filtr do spodní části a tu pevně zašroubujte do horní nádobky. Raději znovu zkontrolujte, že všechno sedí. Jinak vám káva začne téct úplně všude. Jen ne tam, kde byste chtěli.
Moka konvička by měla být na dostatečně velkém ohřívači. Takovém, aby pokryl celé dno. Pokud kávu připravujete na plamenu, tak by neměl přesahovat spodní okraj konvičky. Jen ji hřát zespoda.
Po několika minutách začne voda probublávat přes kávový filtr. Jakmile do horní nádobky začne vytékat káva, ztlumte plamen.
No vážně, neděláme si srandu. Moka konvičku totiž musíte včas odstavit, jinak se káva přepálí. Vespod by vždycky měl zůstat krapet vody. Většinou je hotovo, když káva dosáhne ústí hubičky (cca 2/3 objemu).
Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?
Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?
Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?
Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?