Stejně jako například bramborové lupínky či nanuky, i frappé „se narodilo“ úplnou náhodou, a to v řecké Soluni na mezinárodním gastronomickém veletrhu v roce 1957. Yannis Dritsas z firmy Nestlé návštěvníkům předváděl, jak z čokolády, mléka a ledu vyrobit za pomoci šejkru letní nápoj pro děti. Když si chtěl o pauze dopřát svoji oblíbenou instantní kávu, zjistil, že nemá horkou vodu,na zalití. Nasypal tedy kávu do šejkru, přidal vodu studenou, zkusmo i pár kostek ledu a několikrát nádobku intenzivně protřepal...
Během let se novinka stala řeckou „národní kávou“, dnes je populární též na Kypru, Albánii, Makedonii, ale také v Polsku, Rumunsku, na Ukrajině či ve vzdáleném Thajsku. A co kraj, to jiná variace původního frappé. V Bulharsku například místní připravují ledový nápoj z kávy, kde je namísto vody použita Coca-Cola.
Za ledovou kávou nemusíte jezdit do světa, frappé si snadno vyrobíte doma. Stačí instantní káva nebo espresso, voda, led, mléko a cukr dle chuti. Ingredience protřepejte v šejkru, pro výraznější a krémovější pěnu použijte mixér, ať již klasický či ponorný. Existují také specializované přístroje na výrobu frappé.
Toužíte po ještě větší dávce ledového osvěžení? Na dno sklenice dejte jeden či dva kopečky své oblíbené zmrzliny, sklenici před podáváním ozdobte šlehačkou. Nejlépe domácí. A pak už jen opět - dobrou chuť!
Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?
Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?
Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?
Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?