Kávy sice není nikdy dost, ale nemá smysl si ji připravovat do foroty. Zbytečně pak totiž ztrácí chuť. Proto zvažte, kolik jí najednou reálně vypijete. A taky pro kolik lidí většinou kávu vůbec připravujete.
Klasicky se káva z french pressu podává v šálcích o objemu 100–150 ml. Je totiž chuťově docela výrazná a celkově silná. Kávu pro 2 až 3 lidi tak jednoduše připravíte ve french pressu na 3 šálky. Jestli ale kávu běžně pijete spíš z třídecáků, sáhněte po větším objemu. S litrovým přístrojem na 8 šálků si už snad vystačíte.
Otázka, která hraje obrovskou roli při volbě materiálu. Jestli máte v plánu nosit french press všude s sebou, určitě zvolte nerez. Ten vydrží i drsnější zacházení a nehrozí jeho poničení.
Naopak u modelů ze skla zase oceníte, že na kávu vidíte. Přípravu tak budete mít stoprocentně pod kontrolou – alespoň tou vizuální. Horkou vodu borosilikátové sklo hravě zvládne, zato s nárazy už je to o něco horší. Hodí se tak hlavně na domácí popíjení.
I když to úplně nehrozí, stát se to může. Navíc by se při pravidelném užívání mělo měnit sítko – ideálně jednou za dva až tři roky.
U no name french pressů ze supermarketů budete mít nejspíš smůlu. Nezbyde vám nic jiného než koupit kompletně všechno. Naopak od známých značek většinou není problém pořídit náhradní díly i další příslušenství. A cenově se french pressy zas tak moc neliší.
… neexistuje. Nebo když to vezmeme z druhé strany, tak je jím vlastně úplně každý. Jeho princip je totiž tak jednoduchý, že už to snazší být ani nemůže. Takže se nebojte. Ať vyberete jakýkoliv, zvládnete to.
Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?
Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?
Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?
Od french pressu až po ledovou kávu