Výslednou chuť kávy ovlivňuje snad úplně všechno, co se kolem ní jen mihne. Klíčový ale pořád zůstává právě způsob zpracování. Ten rozhodne, jak se zrnka budou ... zobrazit článek
Zrnka, která se dostanou až do pražírny, už mají napůl vyhráno. Prošla totiž tříděním, přebíráním, kontrolami a vůbec byla pořád pod drobnohledem. Ale až tady j... zobrazit článek
Spousta lidí kávu pije právě kvůli němu. Jenže ne všichni ho můžou. Kofein tak může být překážkou k naplnění chuťových pohárků. Přesně proto (a taky trochu kvůl... zobrazit článek
Na světě roste přes 120 druhů kávovníků. Ale 98 % světové produkce tvoří jen dva z nich – kávovník arabský (arabika) a kávovník statný (robusta). Zatímco káva z... zobrazit článek
Znalost naše, o mnohé zkušenosti obohacená, nám dovolila zorientovat se na trhu káv a nalézt tak pro chuťové buňky ty nejlepší a nejchutnější kávy na s... zobrazit článek
Aby se mohla kávová zrna zpracovat a upražit, musí se samozřejmě nejdříve sebrat. Což není jen tak. Plody nesmí být přezrálé, ani nedozrálé. Chce to zkrátka vyc... zobrazit článek
Než se dostane k vám do šálku, musí někde vyrůst. Navíc taky sesbírat, zpracovat, dopravit, upražit a namlít. Je to prostě dlouhá cesta. A tentokrát to nemyslím... zobrazit článek
Kávovníky se pěstují převážně v tropickém pásmu, mezi obratníkem Raka a Kozoroha, ve více než padesáti zemích světa. Každý ze tří základních druhů vyžaduje odli... zobrazit článek
Z téhle otázky asi zvládne nějakým způsobem vybruslit každý. Nějak se to prostě okecá. Popíše se vzhled, chuť a sem tam i to, jak přibližně káva vzniká. Což je ... zobrazit článek
Káva je plodem tropické dřeviny, kávovníku Coffea. Je pěstována téměř na celém světě, protože poptávka po kávě je obrovská. Pro pěstitelské státy je produkce ká... zobrazit článek
Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?
Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?
Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?
Od french pressu až po ledovou kávu