+420 277 277 949Po–Pá: 8:00–16:30
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Historie světa kávy

    Jak šel čas s kávou a vším, co k ní patří. Prostě takové voňavější hodiny dějepisu.
    Jak šel čas: 101 let tradičních mlýnků LODOS
    Jak šel čas: 101 let tradičních mlýnků LODOS
    17. května 2024
    Historie světa kávy2 minuty čtení
    S českou manufakturou LOmnické DOmácí Strojky máme hodně společného. Všechno dělají poctivě, ručně a nádherně to u nich voní. Akorát, že ne kávou, ale dřevem. Svůj příběh vypráví pořád s úsměvem a samozřejmě kávou v ruce. zobrazit článek
    Historie dripperu: Krása jednoduchosti
    Historie dripperu: Krása jednoduchosti
    18. února 2016
    Historie světa kávy6 minut čtení
    Dripper patří mezi nejjednodušší a přitom nejlahodnější způsoby přípravy kávy a zároveň se stal základem pro dnes tak populární překapávače. Jak tento elegantně jednoduchý nástroj vzniknul a jak se vyvinul do dnešní podoby? zobrazit článek
    Historie vacuum potu: Zapomenutá a znovu objevená alchymie
    Historie vacuum potu: Zapomenutá a znovu objevená alchymie
    19. října 2015
    Historie světa kávy6 minut čtení
    Dnes je těžké si představit dobu, kdy neexistoval téměř žádný z přístrojů, které dnes nazýváme kávovary. Nejen domácí espressovače, ale dokonce i překapávače nebo moka konvičky byly hudbou vzdálené budoucnosti. Dnes stačí stisknutí tlačítka a všechno zařídí spleť elektrických obvodů. Tehdy byly potřeba komplikované mechanické aparáty, které jako by vypadly ze světa verneovek. zobrazit článek
    Historie moka konvičky
    Historie moka konvičky
    25. března 2015
    Historie světa kávy4 minuty čtení
    Kdo a kdy zkonstruoval první moka konvičky? A proč byly na samém začátku vyráběny výhradně z hliníku, a nikoli třeba z nerezové oceli? zobrazit článek
    Historie french pressu. Začínáme nový seriál ze světa kávy
    Historie french pressu. Začínáme nový seriál ze světa kávy
    19. března 2015
    Historie světa kávy4 minuty čtení
    Po seriálu „Jak připravit kávu“ k vám přicházíme se seriálem dalším. Tentokrát se společně vydáme proti proudu času do historie oblíbených kávovarů. Napoprvé se vydáme do italského Milána a francouzské Provence. Za french pressy. zobrazit článek
    Hario. Od žáruvzdorných kádinek ke kávě
    Hario. Od žáruvzdorných kádinek ke kávě
    22. ledna 2014
    Historie světa kávy2 minuty čtení
    Praktické, funkční, výkonné, zároveň přitažlivé pro oko. Vyrobené s japonskou důsledností a z kvalitních materiálů. Výrobky Hario lze ve stručnosti představit právě tak. zobrazit článek
    Vzpomínky na dobrou kávu V.
    14. května 2009
    Historie světa kávy7 minut čtení
    Během let se několikrát potvrdilo, že spotřebitelé reagovali velmi citlivě na všechny změny v recepturách ať se měnily (z našeho hlediska) k lepšímu, nebo k horšímu. Největší davy se však do závodů začaly hrnout po tom, co cestovní kanceláře v roce 1990 začaly organizovat zájezdy do zahraničí (někdy i s návštěvou pražíren) a naši turisté nakupovali kávu pokud možno v kilovém balení v přepočtu za pár korun. To k nám pak cestovatelé chodili s prosíkem jestli bychom jim jejich nákup vyměnili za něco co se dá pít, třeba i za menší množství. No prosím, do dneška jsme si už zvykli a pijeme to bez protestů (nebo jsme přesedlali na nějakou jinou pochutinu ! ). zobrazit článek
    Vzpomínky na dobrou kávu IV.
    16. dubna 2009
    Historie světa kávy6 minut čtení
    Surovina - zelená káva - je hodnocena nejen podle vlastností po upražení v šálku, ale také podle toho jak vyhovuje limitům vad, tedy obsahem příměsí. Pokud příměsi zhoršují vlastnosti v šálku, nebo kazí vzhled, měl by se jich výrobce zbavit během technologického procesu. Limity příměsí podle ČSN byly zákonem a ten kdo by je nedodržel, měl by co činit s Obchodní inspekcí nebo SIJ. Později bylo posuzování dovážených surovin rozšířeno o mikrobiologickou kontrolu a stanovení mykotoxinů. zobrazit článek
    Vzpomínky na dobrou kávu III.
    Vzpomínky na dobrou kávu III.
    23. března 2009
    Historie světa kávy4 minuty čtení
    Koospol si po zavedení jednotných receptur časem zvykl na to, že před uzavřením kontraktu na novou surovinu předloží vzorek k posouzení nám a teprve po jeho schválení se může obchod uskutečnit. Tuto praxi umožňovala skutečnost, že BO obvykle měly na skladech zásoby zhruba na půl roku a další zásoby ležely ve skladech Státních hmotných rezerv a nemuselo se většinou nakupovat proto, že by nebyla surovina pro výrobu. zobrazit článek
    Vzpomínky na dobrou kávu II.
    Vzpomínky na dobrou kávu II.
    5. března 2009
    Historie světa kávy4 minuty čtení
    V průběhu let se tyto poměry mírně měnily, podle toho jak a kdy jsme jako stát měli hluboko do kapsy, nebo jak se měnila politická vůle to té kapsy sáhnout, ale i v nejhorší situaci se do Standardu dávalo nejvýše 45% robust, nejméně 10% praných arabik 1. jakosti a nejméně 45% arabik 2.jakosti.( O takových recepturách si dnešní starší kafaři mohou nechat jenom zdát a mladí nechat vyprávět.) zobrazit článek
    zobrazuji 1-9 z 19