U příležitosti prvního národního dne italského espressa bylo asi 3500 kavárnám rozesláno 350.000 letáků podrobně popisujících pravidla přípravy italského espressa.
V této malé příručce se vysvětluje, jak se pozná dokonalá káva: obsluhující personál kavárny musí například dodržovat "zlaté pravidlo" spočívající v tom, že naplní šálek 25 mililitry kávy během 25 vteřin.
Kromě vydatné vůně musí být káva "kulatá v ústech", musí mít aroma "květiny, ovoce a čokolády apod." zároveň a musí vykazovat správnou rovnováhu mezi hořkostí a kyselostí, aniž by jedna převažovala nad druhou.
Pokud jde o capuccino, mléko nesmí vřít (přesáhnout 70 stupňů) a mléčná pěna musí být čerstvě našlehána pro každý šálek.
Italský národní ústav pro espresso tvoří čtyřicítka stálých členů, pražičů kávy, výrobců přístrojů na přípravu kávy a asociací, které bdí nad dodržováním filozofie espressa, uvedl Gianluigi Sora.
zdroj: ČTK
Pozn. redakce: To by bylo krásné, kdyby všechny kavárny byly informovány o tom, jak se připravuje káva, že?