+420 277 277 949Po–Pá: 8:00–16:30
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Káva a tamales jako základ vánočních tradic v Kostarice

    Vánoce v Kostarice jsou plné barev, rodinné pohody a... kávy! Ano, přesně tak, vánoční svátky tady nejsou jen o jídle a dárcích, ale hlavně o pití kávy, která má v místní kultuře stejně důležité místo jako stromeček u nás. Zatímco jinde si lidé o Vánocích dávají horkou čokoládu nebo punč, v Kostarice se k vánočnímu stolu servíruje čerstvá, voňavá káva.
    Káva a tamales jako základ vánočních tradic v Kostarice

    Kávová vánoční pohoda a tamales

    Co by to ale bylo za Vánoce bez něčeho k zakousnutí? Ne, nemluvíme o cukroví ani o kaprovi, ale o delikatese, kterou v Kostarice připravuje každá správná rodina na Vánoce - tamales. Tamales jsou takový jedlý dárek, který spojuje rodinu, protože jejich výroba je týmová práce. Kukuřičné těsto plněné masem, zeleninou a kořením se pečlivě balí do listů banánovníku a pak se vaří v páře. A co je na tom nejlepší? Všechny tamales se zapíjejí kávou!

    Chcete si zkusit tamales i doma?

    Pokud si chcete trochu Kostariky přinést i do vaší kuchyně, tady máte jednoduchý recept na tamales. A nemusíte se bát, zvládnete to, i když nemáte banánovník na zahradě!

    Recept na vánoční tamales

    Suroviny (na 10-15 tamales)

    • 500 g listů banánovníku (čerstvých nebo mražených)
    • 750 g vepřového, kuřecího nebo hovězího masa
    • 2,5 šálku vařené rýže
    • 500 g brambor
    • 450 g instantní kukuřičné mouky (masa harina)
    • ½ lžičky mletého kmínu
    • ½ lžičky mletého achiote
    • Hrst rozinek nebo sušených švestek
    • Sůl
    • Olivový olej
    • Česnek
    • Pepř
    • Cibule
    • Přidat můžete také vařenou mrkev, hrášek, nasekané olivy, cizrnu nebo červenou papriku

    Postup:

    1. Maso: Nakrájejte maso na kousky, osmahněte ho a přidejte česnek, cibuli, kmín, sůl a pepř. Podlijte vodou a vařte 2-3 hodiny. Pak maso oddělte od vývaru a rozdrobte ho. Vývar dejte stranou.
    2. Rýže a brambory: Uvařte rýži a brambory, brambory nakrájejte na kostky.
    3. Masa: Smíchejte kukuřičnou mouku s kmínem, achiote, solí, olejem a vývarem, dokud nevznikne hladké těsto.
    4. Sestavení: Na čtverce z banánových listů dejte těsto, přidejte maso, rýži, brambory, rozinky a další ingredience podle chuti.
    5. Balíčkování: Listy složte a zavažte provázkem.
    6. Vaření: Vařte ve vroucí vodě asi hodinu.

    Pokud si chcete přinést trochu vánoční Kostariky domů, zkuste si připravit tamales podle našeho receptu a samozřejmě nezapomeňte na šálek lahodné kávy. Ochutnejte naše kávy z Kostariky a zažijte jejich vánoční atmosféru plnou chutí!