• Nejrozšířenějším způsobem přípravy ledové kávy v Česku je řecké frappé, které se připravuje ze speciální instantní kávy. Jde to ale i bez ní a dokonce lépe a chutněji - vyzkoušejte sadu Hario Fretta, jež vykouzlí chuťově bohatou ledovou kávu z čerstvě mletých kávových zrn.
• Jedete na dovolenou na jih? V Itálii zkuste caffè shakerato, jež má základ v čerstvě připraveném espressu, cukru a několika kostkách ledu, které se prudkým šejkrováním rozpustí. Shakerato vždy vytvoří jemnou a hustou cremu, Podobně připravují Italové i caffè freddo, tady ovšem šejkrování nahrazuje tyčový mixér.
• Sladíte? Při přípravě ledové kávy nezapomeňte přidat cukr ještě před mixováním nebo šejkrováním, pokud budete připravovat ledovou kávu z espressa, přidejte cukr do ještě horké kávy – čím více je totiž káva vychozenější, tím hůře se v ní cukr rozpouští.
• Chcete to zkusit ještě jinak? Připravte si ledovou kávu „zastudena“. Využít k tomu můžete například french press – nalijte do něj vlažnou vodu, přidejte středně hrubě mletou kávu a nechte přibližně na 12 hodin stát při pokojové teplotě. Pak odstraňte sedlinu a máte základ pro ledovou kávu. Čím se liší od té, kterou si připravíte s použitím vroucí vody? Má velmi nízký obsah kyselin (o 67 % méně než káva připravovaná varem), její chuť je jemnější.
• Zpět na začátek. Chcete si připravit domácí ledovou kávu? Vybavte se vším, co můžete potřebovat - pořiďte speciální druh instantní frappé kávy a silný ponorný mixér. A pokud není instantní káva nic pro vás, kupte si sadu Hario Fretta. S ní připravíte ledovou kávu ze své oblíbené zrnkové kávy. My doporučujeme Čerstvou.