Největší kávový veletrh na světě pořádaný SCA (Specialty Coffee Association). Každý rok se koná v jiném evropském městě. Slétají se na něj dodavatelé, pražírny a farmáři z celého světa. Na místě můžete ochutnat stovky různých výběrových káv, navštívit desítky odborných přednášek a zúčastnit se řady workshopů.
První degustace začala ještě před odletem. Společnost nám dělala spousta známých tváří z české kávové scény. Frfňali jsme, že na letišti mají jen přepražené kafe a vraceli se ve vzpomínkách do našich pražíren. A nejen kvůli tomu, co jsme zrovna pili.
Člověk tak často nepotká stejné nadšence – takže bylo, co řešit. Šťourali jsme se v pražičkách a dávali si tipy na dobrá zrnka. Než byl čas letět (doslova).
Dostat se na místo bylo celkem peklo. Moc tomu nepomáhalo ani to, že venku slunce fakt pražilo. Ale nechceme tady z toho dělat cestopis. Do Athén jsme letěli kvůli výběrové kávě. A za tou bychom se dostali, i kdyby byla na samém konci světa. Což tak občas vypadalo.
Během těch 3 dnů jsme mohli potřást rukou řadě našich dodavatelů, které jsme často znali jen přes písmena na monitoru.
Nejvíc času jsme ale strávili se samotnými farmáři. Bez nich bychom totiž neměli co pražit – a vy pít. Ceníme si jich o to víc, že přicestovali třeba i z Brazílie, Guatemaly nebo Bolívie a Peru. Prostě jsou stejně báječní jako jejich zrnka.
Věděli jste, že u nás se dají naše kávy filtrovat nejen podle země původu? Můžete si zvolit i to, jakou chuť hledáte. Stačí na posuvnících nastavit stupeň kyselosti, sladkosti nebo hořkosti.
Když jsme zrovna nepoznávali naše „staré známé“, ochutnávali jsme jednu výběrovku za druhou. Nakonec v nás zahučelo ke stovce různých káv a pár z nich jsme rovnou objednali. Uvidíme, co tu s nimi vymyslíme.
Z více než 25 odborných přednášek nás zaujala hlavně ta o chemii. Základy sice máme, ale vidět podrobný rozbor a vzorce? To je úplně nový rozměr. Navíc to není jen biflovačka, ale prakticky využitelné poznatky. Což je ve výsledku nejvíc.
Přednášku vedla Verônica Belchior, která má nejen tituly a doktoráty, ale taky 14leté zkušenosti v oblasti kávy. Spojuje tak laboratorní a chemické analýzy s chutí a vůní. Vede řadu školení o kvalitě kávy a v roce 2013 získala certifikaci Q Grader. Takže moc dobře ví, co všechno dokáže sebelepší zrnka zničit. A učí lidi, jak tomu předcházet.
Byť to bude znít jako patos, tak hlavně nová přátelství. Ale samozřejmě taky nějaké ty kávy a tipy, jak Aromaniac ještě posunout. Do oka nám třeba padl color sorter, který zvládne vytřídit vadné kusy z čerstvě pražené kávy. A protože na každém zrnku záleží, děláme si na něj zálusk.
Tak zase za rok a tentokrát v Kodani!