Pracujeme na inventuře, nové objednávky vyřídíme až v pondělí 30. prosince.
+420 277 277 949Po–Pá: 8:00–16:30
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Vánoční kávové rituály: Jak si Nikaragua užívá svátky

    Když si vychutnáváte šálek výběrové kávy z Nikaraguy, možná vás napadá, jak vypadají Vánoce v této zemi s bohatou kávovou tradicí. V Nikaragui jsou Vánoce časem rodiny, společenství a hluboké spirituality, přičemž káva je nedílnou součástí tohoto kouzelného období. V tomto článku se podíváme, jak Nikaragujci slaví svátky, jaký význam má káva v jejich vánočních tradicích a jak si můžete kousek této atmosféry přenést domů.
    Vánoční kávové rituály: Jak si Nikaragua užívá svátky

    Vánoční tradice v Nikaragui

    Nikaragua je země s hlubokými katolickými kořeny, což se odráží v jejich vánočních oslavách. Vánoční období zde začíná počátkem prosince a vrcholí Štědrým dnem. Mezi nejvýznamnější tradice patří  Las Posada, devítidenní rekonstrukce poutě Marie a Josefa do Betléma. Lidé se scházejí, zpívají koledy a sdílejí pokrmy, přičemž káva často hraje roli při těchto setkáních.

    Rodinná pouta jsou v Nikaragui klíčová a Vánoce jsou ideální příležitostí, kdy se rodiny z celého regionu setkávají. Štědrý den je vrcholem oslav, kdy se  po půlnoční mši, známé jako Misa de Gallo, podává slavnostní večeře. Nechybí tradiční pokrmy jako  nacatamales (plněné kukuřičné těsto v banánových listech), sladkosti a samozřejmě čerstvě připravená káva.

    Káva jako součást svátečních tradic

    V Nikaragui není káva jen nápojem – je symbolem pohostinnosti a společenství. Během Vánoc se často podává po rodinné večeři, kdy všichni usedají, povídají si a užívají si klidné chvíle. Káva je také oblíbeným dárkem.

    Kávu zde připravují jednoduše, ale s velkým důrazem na kvalitu. Místní farmáři často používají kávová zrna, která sami vypěstovali a čerstvě upražili.  K vánočnímu stolu tak často přichází káva, která je hned po sklizni. Pro mnoho rodin je příprava kávy během svátků obřadem, který spojuje generace.

    Nikaragua patří mezi přední producenty výběrové kávy, jejíž specifické chuťové profily jsou ovlivněny unikátním podnebím a vysokohorskými oblastmi. Kávové regiony jako Matagalpa, Jinotega a Nueva Segovia jsou známé kávou s tóny čokolády, citrusů a jemnou kyselostí.

    Jak si přiblížit nikaragujské Vánoce doma

    Chcete-li zažít vánoční atmosféru Nikaraguy, začněte přípravou autentické kávy. Stačí vám kvalitní kávová zrna z Nikaraguy, která čerstvě namelete a připravíte metodou pour-over nebo french press. Pro speciální vánoční nádech můžete vyzkoušet tento jednoduchý recept:

    Recept na vánoční kávový nápoj inspirovaný Nikaraguou:

    • 250 ml čerstvě připravené kávy z Nikaraguy
    • 1 lžíce třtinového cukru
    • špetka skořice
    • 50 ml teplého mléka (ideálně mandlového nebo kokosového)

    Postup: Smíchejte kávu s třtinovým cukrem a skořicí. Dolijte teplým mlékem a ozdobte šlehačkou nebo nastrouhanou čokoládou. Podávejte s vánočním cukrovím nebo tradičními sladkostmi.

    Prozkoumejte naši nabídku  nikaragujské kávy zde a vychutnejte si Vánoce tak, jak se slaví v srdci Střední Ameriky. Stačí šálek a můžete začít!