+420 277 277 949Po–Pá: 8:00–16:30
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Vše o brazilské kávě I.

    V Brazílii, největším státě jihoamerického kontinentu, je kávovník hlavní zemědělskou kulturou a káva hlavním exportním zbožím. Podnebí Brazílie je mimořádně příznivé pro pěstování kávy. Sama Brazílie má tři klimatická pásma: rovníkové, subtropické a pásmo mírné. Mírné pásmo zaujímá celou pětinu Brazílie, a to polovinu státu Minas Gerais, velkou část státu Sao Paulo, dále všechny jižní státy a menší část státu Mato Grosso. Počátek pěstování kávovníku v Brazílii není přesně znám, ale jako rok dovozu kávového semene se uvádí rok 1727.
    Vše o brazilské kávě I.

    Zpočátku byl kávovník pěstován jen v kolonii Pará, později se rozšířil do sousední provincie Maranhao. První úřední zmínka v královském dekretu o kávě je z 8.srpna 1732. Toho roku byla vyvezena první káva z Pará.

    V Brazílii se pěstuje hlavně kávovník arabský v několika varietách; například bourbon, maragogip a botucato. Vedle kávovníku arabského se rozšiřuje pěstování odolnějšího kávovníku arabusta. K hlavním produkčním státům Brazílie náleží Sao Paulo, Mina Gerais, Rio de Janeiro, Paraná, Esprito Santo, Bahia a Pernambuco.

    Káva ze Sao Paula

    Sao Paulo patří k největším produkčním oblastem kávy v Brazílii. Rozkládá se na jižním okraji tropů a produkuje více než polovinu veškeré světové sklizně kávy. Káva byla do Sao Paula přinesena roku 1797 guvernérem Castro Mendonca, který semeno kávovníku zasadil v Jundiahy. Z tohoto keře byla pak první semena kávovníku vysázena v oblasti Campinas, která je dodnes jednou z hlavních kávových oblastí.
    V Sao Paulu se pěstuje kávovník arabský a jeho varianty bourbon, murta, botucato a maragogip. Vypěstovaný kávovník dává užitek ve čtvrtém roce, plnou úrodu dává teprve v sedmém až osmém roce a rodí 35 let, někdy i déle. Kávovník se pěstuje v Sao Paulu bez zastiňování a jelikož roční období jsou zde pravidelně vyhrazena, zrají kávové plody stejnoměrně. Téměř veškerá produkce je dnes vyvážena z přístavu Santos, který je největším a nejmodernějším přístavem světa pro vývoz kávy.

    Region Sao Paulo

    Káva ve státě Sao Paulo se zpracovává jak suchým, tak mokrým způsobem; suchý způsob však převládá. Veškerá produkce přichází na světový trh pod označením santos s uvedením obchodního druhu a jakostní třídy, např. lepší /superior/, dobrý /good/, normální /regular/, obyčejný /ordinary/. Druh santos bourbon je nejlepším druhem santosu, produkovaným ve státě Sao Paulo; vyniká dobrým vyrovnaným zrnem podobajícím se arabské mocce. Připravený nápoj má měkkou, příjemnou a jemnou chuť, prostou jakékoliv ostrostí.

    Santos murta vyniká vysokou jemností a lahodností chuti v šálku, vyrovnaností a pravidelností v zrnu.
    Santos fanci se vyznačuje velkým zrnem, jeho pravidelností a vyrovnaností, čistotou a zvlášť dobrou chutí a vůní v šálku.
    Santos extra prime je nejoblíbenějším druhem na našem trhu. Vyznačuje se střední vyrovnanosti zrn, čistotou a dobře se praží, vyniká jemností v chuti a sladkostí v ,šálku.
    Santos prime je druh střední jakosti nepravidelného zrna s jistým obsahem nevyzrálých zrn a cizích příměsí. Má ostřejší a drsnější chuť, v šálku než druh předcházející.
    Santos superior patří k levnějším obchodním druhům s uspokojivou jakostí a s větším obsahem vadných zrn. Používá se do levnějších směsí. V šálku je ostřejší a postrádá jemnost a sladkost v chuti.
    Santos good je obyčejným velmi levným druhem, který obsahuje velké procento nevyzrálých semen a cizích příměsí.
    Santos regular je druh obsahující značné množství vadných semen a příměsí. Má nevzhledná a nevyrovnaná zrna, nápoj v šálku je slabě aromatický. Při zpracování je značný odpad. Čerstvě sklizené santosy mají v šálku nahořklou chuť, která se odležením částečně vyrovnává. Nejlepší vlastnosti má tato káva druhým rokem po sklizni.

    Brazilská káva v pytli

    Mezi nejdůležitější produkční místa v Sao Paulu patří oblasti Alfa Mogiana s centrem Ribeirao Preto, která produkuje kávu vynikajících kvalit bourbon.
    Baixa Mogiana s centrem Sao Joao da Boa Vista - káva vynikajících kvalit, v šálku charakteru bourbon.
    Media Paulista s centrem Bauru produkuje kávu horších kvalit než mogiana.
    Alta Araraquerense s centrem Sao José de Rio Préto – kávy dobrých vlastností v šálku, charakteru bourbon.
    Baixa Araraquarense s centrem Catanduva - káva rozdílných vlastností podle pěstitelské plantáže.
    Noroeste s centrem Aracatuba - káva středních kvalit, dobrý pražič, dobré zrno.
    Alta Paulista s centrem Marília - vlastnosti obdobné jako aracatuba.
    Media Paulista - Sao Paulo Goias s centrem Olimpia – vlastnosti obdobné jako aracatuba.
    Baixa Paulista s centrem Araqua-Campinas - káva prázdná až dobrá v šálku, dobré zrno.
    Alta Sorocabana s centrem President Prudente - káva horších vlastností než předchozí, dobrý pražič, méně vyhovující vzhled.
    Media Baixa Sorocabana
    s centrem Sorocabana - káva velmi chudá v šálku.
    Santos Jundiai a Central do Brasil s centrem Sao Paulo - vlastnosti kávy obdobné jako z oblasti Media a Baixa Paulista.

    BRAZILSKOU KÁVU MUŽETE ZAKOUPIT ZDE

    Zelená káva Brazílie