+420 277 277 949Po–Pá: 8:00–16:30
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Blog o kávě

    Píšeme, abyste měli co číst u kávy – a hlavně teda o kávě. Sbíráme fakta, vyvracíme mýty a pořád sledujeme, co se kde v tom našem voňavém světě šustne. Tak dobrou chuť, pokud právě popíjíte.
    Mohu nechat o 200 % kofeinu víc?
    Mohu nechat o 200 % kofeinu víc?
    11. března 2013
    Kávové zajímavosti1 minuta čtení
    Ve slavné písničce se Michal Tučný v roli prodavače ptá, zda „může nechat o jedenáct deka víc“. Kavárníci v New Yorku se začínají svých hostů ptát, zda si dají o 200 % kofeinu víc. zobrazit článek
    Etiopská káva Sidamo
    Etiopská káva Sidamo
    18. června 2009
    Uprostřed Afrického rohu rozkládá se dnes země, která za pozornost naši stojí a pravlastí kávy považována jest. Dříve její jméno Habeš znělo, ale dnes nazývána jest Etiopií. Jedna z mála věcí, co za léta dlouhá zůstalo nezměněna, je lahodná káva, kterou tato země africká stále oplývá a k nám do Evropy často dovážena jest na velkých lodích po moři Středozemním. zobrazit článek
    Guatemalské kávové prázdniny II.
    Guatemalské kávové prázdniny II.
    17. června 2009
    Káva na mapě světa6 minut čtení
    Od třešničky k zelené kávě. Z plantáže se pytle naplněné „třešničkami“ sváží ke zpracování. Na finca Filadelfia tuto práci obstarají velká nákladní auta, drobní pěstitelé si musí vystačit s mulami či zohnout svá vlastní záda. A že se tedy prohnou pořádně – pytle váží okolo 50-ti kilogramů! Třešničky musejí být zpracovány v ten samý den v mokrém mlýnu, který však ani v nejmenším nepřipomíná starobyle klapající vodní mlýny, jež známe z Čech. Jedná se spíše o obří halu vybavenou betonovými káděmi, kanálky a hlučnými stroji, jejichž hukot dotváří kolorit večerů v období sklizně v mnoha guatemalských městečkách a vesnicích. Bobule jsou nejdříve pořádně proprány. Očistu doprovází první kolo selekce defektních plodů. zobrazit článek
    Guatemalské kávové prázdniny I.
    Guatemalské kávové prázdniny I.
    18. května 2009
    Káva na mapě světa6 minut čtení
    Guatemalci jsou hrdí na svou kávu. Říkají, že je nejlepší a ví o čem mluví. Svůj život spojila s touto plodinou totiž celé čtvrtina populace a doba školních prázdnin byla upravena tak, aby odpovídala období sklizně. Sedím v kavárně v centru Prahy a vychutnávám si své cappuccino a jeho delikátní vůně mě přenáší do Guatemaly, jedné z padesáti zemí světa, kde se káva pěstuje. A to hned jedna z nejkvalitnějších na světě! zobrazit článek
    Vzpomínky na dobrou kávu V.
    14. května 2009
    Historie světa kávy7 minut čtení
    Během let se několikrát potvrdilo, že spotřebitelé reagovali velmi citlivě na všechny změny v recepturách ať se měnily (z našeho hlediska) k lepšímu, nebo k horšímu. Největší davy se však do závodů začaly hrnout po tom, co cestovní kanceláře v roce 1990 začaly organizovat zájezdy do zahraničí (někdy i s návštěvou pražíren) a naši turisté nakupovali kávu pokud možno v kilovém balení v přepočtu za pár korun. To k nám pak cestovatelé chodili s prosíkem jestli bychom jim jejich nákup vyměnili za něco co se dá pít, třeba i za menší množství. No prosím, do dneška jsme si už zvykli a pijeme to bez protestů (nebo jsme přesedlali na nějakou jinou pochutinu ! ). zobrazit článek
    Italové v kavárnách denně vypijí miliony šálků kávy
    Italové v kavárnách denně vypijí miliony šálků kávy
    21. dubna 2009
    Kávové zajímavosti2 minuty čtení
    Italové, velcí milovníci kávy, jí denně vypijí v kavárnách 70 milionů šálků. Informoval o tom Italský národní ústav pro espresso. Na Apeninském poloostrově byl vyhlášen den kávy. zobrazit článek
    Vzpomínky na dobrou kávu IV.
    16. dubna 2009
    Historie světa kávy6 minut čtení
    Surovina - zelená káva - je hodnocena nejen podle vlastností po upražení v šálku, ale také podle toho jak vyhovuje limitům vad, tedy obsahem příměsí. Pokud příměsi zhoršují vlastnosti v šálku, nebo kazí vzhled, měl by se jich výrobce zbavit během technologického procesu. Limity příměsí podle ČSN byly zákonem a ten kdo by je nedodržel, měl by co činit s Obchodní inspekcí nebo SIJ. Později bylo posuzování dovážených surovin rozšířeno o mikrobiologickou kontrolu a stanovení mykotoxinů. zobrazit článek
    Vzpomínky na dobrou kávu III.
    Vzpomínky na dobrou kávu III.
    23. března 2009
    Historie světa kávy4 minuty čtení
    Koospol si po zavedení jednotných receptur časem zvykl na to, že před uzavřením kontraktu na novou surovinu předloží vzorek k posouzení nám a teprve po jeho schválení se může obchod uskutečnit. Tuto praxi umožňovala skutečnost, že BO obvykle měly na skladech zásoby zhruba na půl roku a další zásoby ležely ve skladech Státních hmotných rezerv a nemuselo se většinou nakupovat proto, že by nebyla surovina pro výrobu. zobrazit článek
    zobrazuji 57-64 z 95