+420 277 277 949Po–Pá: 8:00–16:30
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Mýty a fakta o kávě

    O kávě se toho napovídá hodně. Proto boříme mýty a sbíráme fakta – abychom měli všichni jasno.
    Aromatizovaná káva
    Aromatizovaná káva
    5. prosince 2008
    Mýty a fakta o kávě4 minuty čtení
    Ochucování kávy našlo poprvé místo na trhu v 70. letech 20. století ve Spojených státech. Ochucování se používá především u levnějších odrůd, které mají zrna slabší kvality. Zrna se před upražením postříkají nosným olejem a po upražení se ochutí různými aromatickými látkami, které jsou syntetické anebo přírodně identické. zobrazit článek
    Instantní káva
    Instantní káva
    4. prosince 2008
    Mýty a fakta o kávě3 minuty čtení
    Instantní káva byla vynalezena koncem 19. století, ale rozšíření se dočkala až za první světové války a to díky vojákům na frontě, kde byla káva součástí jídla pro armádu. První rozmach prodeje přišel roku 1938 až s označením Nescafé, které je používáno dodnes. Kvalita instantních káv stále stoupá, takže dnes je možné připravit celkem chutný nápoj přibližující se chutí klasické kávě. zobrazit článek
    Chemie v káve
    Chemie v káve
    1. prosince 2008
    Mýty a fakta o kávě4 minuty čtení
    Účinky kávy, pro které jsme si ji oblíbili, způsobují tři alkaloidy (z hlediska chemie se jedná o deriváty xantinu), z nichž nejznámější je určitě kofein. Ostatní dva mají mnohem menší zastoupení, ovšem alkaloid jménem teofylin má podobné účinky a v některých případech i výraznější. Třetím je teobromin, nejvíce je obsažen v kakau a na naši psychiku přímo vliv nemá. Je ovšem výrazným diuretikem. Všechny purinové alkaloidy mají mírně nahořklou chuť a tím přispívají k celkové chuti kávy. zobrazit článek
    Bezkofeinová káva
    Bezkofeinová káva
    30. listopadu 2008
    Mýty a fakta o kávě2 minuty čtení
    Káva bez kofeinu se podílí pouhými 10% na světové spotřebě kávy. Názory na ni se různí a je jasné, že milovníkům zrnkové kávy ani moc chutnat nemůže, má totiž zcela nesrovnatelnou chuť s kávou kofeinovou. Odstraněním kofeinu se zároveň z kávy odstraní i chuťové a aromatické složky. Dále většina bezkofeinových káv obsahuje větší množství chemických příměsí a nepřírodních látek. Ale jak se taková káva bez kofeinu vyrábí? zobrazit článek
    zobrazuji 10-13 z 13